)

Jyrki Salonen |to 21.9.
Syksyn kuukkeli-kuulumiset
Vuotuinen Lapin ruskareissu on takana, ja kuukkelit olivat luonnollisesti taas toivelistalla. Tänä syksynä meinasi jo tulla suru puseroon, kun usein kuvaamaamme kuukkeli-pariskuntaa ei näkynytkään enää missään.
- ti 19.9.
Tua Lönnroth
Uneton LapissaKesälomalla alkaa jo unelmoida syyskuun ruskaviikosta Lapissa. Kaikkia lomia odotamme toki innolla mutta tätä varmaan kaikista eniten. Olimme vuokranneet mökin, jossa olemme olleet kerran aikaisemmin. Edelliseltä kerralta jäi kaikista parhaiten mieleen upea sumuinen aamu ja toivoimme, että saisimme uusinnan siitä. Mökin ovelta on kymmenisen metriä järven rantaan, joten aamutuimaan on unikekojenkin helppo kömpiä lämpimän peiton alta ulos, kun ei tarvitse lähteä pihaa pidemmälle.
- ke 30.8.Helppoa ja rentouttavaa makrokuvausta
Aina välillä, karkuun kipittäviä kettuja ja lipettiin liitäviä lintuja kuvatessa, ajatukset karkaavat makrokuvauksen pariin. Siinä voisi rauhassa keskittyä sommitteluun ja valoon, tarvitsematta pelätä maahan juurtuneen kohteen juoksevan karkuun. Ainakin teoriassa. Todellisuudessa makrokuvatessa saattaa löytää itsensä uppoamasta hiljalleen suohon selän huutaessa hoosiannaa täysin luonnottoman jooga-asennon takia. Samalla kun yrittää tarkentaa tuulessa holtittomasti heiluvaan millimetrien kokoiseen kohteeseen.
- su 16.7.
Jyrki Salonen
Joskus Lapissakin saattaa ketuttaaKettukuvaukset kotinurkilla jäivät tänä keväänä ja kesänä aika vähiin. Olin jo henkisesti taputellut aiheen käsitellyksi, kun suuntasimme kohti pohjoisen kesäreissuja. Norjassa ei useinkaan tiedä mitä seuraavan mutkan takaa löytyy, mutta näköjään myös kotoinen Lappi osaa välillä yllättää.
- pe 7.7.
Tua Lönnroth
Norjan lumoaKaverini kirjoitti minulle, että olen tartuttanut häneen kännykkäräpsyjen myötä kunnon Norja-kuumeen. En yhtään ihmettele, niin upeissa satumaisemissa vietimme kesäloman ensimmäisen viikon. Olemme kolunneet aika lailla koko pohjois-Norjan, tämä paikka oli kuitenkin vielä näkemättä. Kvaloya tarjosi parastaan ilmojen suhteen - ja maisemien. Mielestäni kaikista komein paikka missä olemme käyneet. Ja kyllä, olemme kerran ajaneet turistien suosimalle Lofooteille. Toki silloin satoi lähes koko ajan ja vuoret jäivät tihkusateen taakse näkymättömiin suurimmaksi osaksi aikaa, joten tällä saattoi olla osuutensa asiaan, että Lofooteille ei ole kaivannut uudelleen. Kvaloyalla on noin 15 000 asukasta, joten saa varautua, että liikennettä on päivisin melko paljon. Saari kuuluu Tromssan kuntaan.
Kevätkesän menninkäiset
Tässä tämä nyt taas tulee: vuosittainen sarvipöllö-postaus. Ilmeikkäitä pikkupöllöjä ei voinut jättää kuvaamatta tänäkään vuonna.
Jyrki Salonen | ke 14.6.
Tiiroja illan viimeisissä valoissa
Toukokuussa aurinko laskee vasta kymmenen maissa, joten arki-iltoina ei jaksa lähteä kuvaamaan parhaimpien valojen aikaan. Kuvaamiset ovat siksi jääneet harmittavan vähäisiksi. Aurinkoisia iltoja on kuitenkin riittänyt myös viikonlopuille ja kerrankin saimme hyödynnettyä kauniin lämpimät iltavalot.
Tua Lönnroth | ke 17.5.
Kutulammikoissa kuhisee
Viime vuoden kevät oli kylmä ja myöhässä ja ainakin meiltä menivät sammakoiden kutuhyörinät ohi kokonaan. Kutulammikko toisensa jälkeen tuotti pettymyksen. Yhtenä päivänä lammikko oli enimmäkseen jäässä, seuraavana siinä saattoi olla kutua, mutta ei sammakoita. Tänä vuonna kohdalle osui useamman lämpimän ja aurinkoisen päivän putki, joten sammakotkin viihtyivät pelipaikoilla vähän pidempään.
Jyrki Salonen | su 30.4.
Kevään kohokohta
Illalla ei meinaa tulla uni, vaikka väsyttää. Kello soi viiden tunnin päästä, joten jonkin verran olisi unta saatava. Lopulta nukahtaminen onnistuu mutta kahden tunnin päästä olen taas hereillä katsoen kelloa. Joko? Ei, vielä saa nukkua kolme tuntia. Keho käy kuitenkin innostuksesta ja jännityksestä ylikierroksilla eikä nukahtaminen enää uudelleen onnistu. Vihdoin kello lyö neljä ja saa nousta ylös.
Tua Lönnroth | ke 19.4.
Lapin lumoissa: Kuukkeleita lennosta
Kuukkeleiden kuvaamisessa vaatimustaso on noussut viime vuosina aika korkealle. Kiintolevyt pursuavat kelissä kuin kelissä otettuja pönökuvia, ruskaväreillä ja ilman. Viime aikoina tavoitteena ovatkin olleet laajakulmalla otetut laskeutumiskuvat.
Jyrki Salonen | pe 31.3.
Lapin lumoissa: Revontuliräiskettä kerrakseen
Revontuli-tuuri on ollut Lapin reissuilla muutaman vuoden ajan hivenen hakusessa. Auringon aktiivisuus on tällä hetkellä 11 vuoden syklinsä nousuvaiheessa ja siltä se tuntuikin, kun reissun jokaisena iltana näkyi ainakin jonkinlaiset leimut. Taivaskin oli ainakin osittain kirkas.
Jyrki Salonen | la 18.3.
Koskikaroja ja yllätysvieras!
Tänä vuonna Lapissa tuli keskityttyä aika paljon koskikarojen kuvaamiseen. Emme ole aiemmin niitä täällä pahemmin kuvanneet, viime vuonna lähinnä saukon odottelun lomassa. Tällä kertaa huomattiin, että parissa kohdassa koskea pääsee rantaan kuvaamaan ja että kuvakulmat ovatkin ihan jees!
Tua Lönnroth | ti 14.3.
Tammikuun talvihetkiä
Eteläisen Suomen talvi on ollut taas kerran yhtä pitkää marraskuuta. Sitten kun kohdalle osuu se yksi talvisumuinen viikonloppu, niin mitään kuvattavaa ei meinaa löytyä.
Jyrki Salonen | ti 31.1.
Hiirikuvauskriitikko
Linturuokintojen kohdalla tulee usein kiinnitettyä varsinaista ruokintaa enemmän huomiota niiden alapuoliseen elämään. Ruokinnoilla viihtyy usein hiiriä ja myyriä, joiden kuvaaminen voi olla kiinnostavampaa kuin talitinttipönöjen ikuistaminen. Linturuokintojen jyrsijäelämä herättää joskus kiinnostusta muissakin.
Jyrki Salonen | su 15.1.
Lopultakin helmipöllö!
Helmipöllön löytäminen ja kuvaaminen on ollut toivelistalla jo vuosia. Nyt niitä löytyi peräti kaksi kahtena peräkkäisenä päivänä.
Jyrki Salonen | 25.10.2022
Kevään merkkejä
Kauan odotettu kevät on ollut myöhässä ja alettuaankin se on ollut varsin kylmä. Kameraa on tullut ulkoilutettua, mutta perinteiset kevätaiheet käärmeet ja sammakot ovat olleet yllättävän tiukassa.
Jyrki Salonen | 20.5.2022
Elämää kaupungissa: Puistometsän vaateliaat vinkujat
Loppukeväästä ja alkukesästä puistomaisissa metsissä alkaa kuulua vaativaa vinkunaa. Syylliset eivät välttämättä ole pussikaljoittelevia teinejä, vaan ruokaa kerjääviä sarvipöllön poikasia.
Jyrki Salonen & Tua Lönnroth | 1.5.2022
Epätoivoa teerisuolla
Viimekeväisessä teeripostauksessa taisin maalailla "alussa olivat suo, koju – ja Jyrki" -henkisesti, miten pulputtavat teeret, kirkkaassa pakkassäässä kimaltelevat hengityshöyryt ja näyttävät tappelut ovat aikaisen herätyksen ja suolle rämpimisen arvoisia. Mutta entäs kun suo onkin tyhjä? Neljä kertaa putkeen..?
Jyrki Salonen | 24.4.2022
Lapin lumoissa: Lopultakin saukkotuuria
Olemme jo useamman vuoden tienneet, että Lapin reissujemme vakiomaisemissa viihtyy saukko tai saukkoja. Kuvat näistä viiksiveikoista ovat kuitenkin jääneet saamatta. Mahdollisesti aamu-unisuuteen liittyvistä syistä. Tänä vuonna herätyskello oli kuitenkin kohdillaan.
Jyrki Salonen | 7.4.2022
Lapin lumoissa: Kuukkeleiden kulmilla
Kuukkelit ovat pakollinen ohjelmanumero aina kun pohjoisessa reissaamme. Olemme kuvailleet samaa kuukkelipariskuntaa ja niiden kulloistakin jälkikasvua jo useana vuotena. Ensimmäisen reissupäivän valjettua kunnon lumipyryyn oli päivän ohjelma selvillä.
Jyrki Salonen | 27.2.2022
Lapin lumoissa: Revontulirävellystä paukkupakkasessa
Revontulien kuvaamisessa ei ole minulle mitään uutta. Silti tämän vuoden Lapin reissulla olo oli välillä kuin olisi ollut ensimmäistä kertaa asialla.
Jyrki Salonen | 23.2.2022
Lapin lumoissa: Vähän paremman valon koskikara
Lapissa. 25 Astetta pakkasta. Kirkas aamu. Sula virtapaikka. Laulujoutsenia. Jokohan olisi tarpeeksi syitä kömpiä ylös sängystä aamuvalojen aikaan?
Jyrki Salonen | 21.2.2022
Liian tavallinen lintu?
Meillä luonnosta ja sen kuvaamisesta poikkeuksellisen kiinnostuneillakin taitaa olla isohko joukko kohteita, jotka tulee ohitettua kameraa repusta kaivamatta. Harvemmin tulee kotona kuvausaihetta miettiessä päätettyä, että lähdenpä kuvaamaan puluja.
Jyrki Salonen | 5.2.2022
Kaamosajan koskikarat ja muuta joessa kelluvaa...
Koskikarat ovat talvisten Kuusamon reissujen pakollista kuvattavaa. Vuodenvaihteen reissulla kelit olivat vähän haastavat. Valoisat päivät menivät tuntureilla, joten karakoskille jäivät pimeämmät ja lumisateiset päivät.
Jyrki Salonen | 3.2.2022
Pieni ja pippurinen varpuspöllö
Varpuspöllöstä puhuttaessa on vaikeaa olla käyttämättä sanoja pieni ja pippurinen. Luonnossa lähes koomisen pieneltä näyttävän pöllön tuiman katseen alla on kuitenkin pakko myöntää sanojen olevan osuvia.
Jyrki Salonen | 26.1.2022
Teleputkella tunturissa
Pitkä putki tulee yleensä raahattua tunturiin lähinnä siltä varalta, jos kohdalle sattuisi osumaan lintuja ja eläimiä. Mutta suurille millimetreille on tunturissa muutakin käyttöä, etenkin jos olosuhteet osuvat kohdilleen.
Jyrki Salonen | 10.1.2022
Elämää kaupungissa: Linturuokinnan iltavuorolaiset
Kun linturuokinta hämärän tullessa hiljentyy linnuista, paikalla alkaa toisenlainen vilinä. Hiiristä rohkein uskaltautuu ensimmäisenä ulos kolostaan ja vilahtaa vauhdilla ruokinnalle pähkinä mielessään.
Jyrki Salonen & Tua Lönnroth | 1.1.2022
Huuhkaja-ryysis
"Harmaan päivän huuhkaja" oli väkisin mielessä otsikkoa miettiessä. Jospa vielä jonain päivänä saisi otsikoida huuhkajakuvan tyyliin: "Upean iltavalon tuijottaja" tms.
Jyrki Salonen | 19.12.2021
Harmaan päivän hiiripöllö
Loppuvuodesta pääkaupunkiseudulla on liikkunut paljon hiiripöllöjä. Vapaapäivän, kohtuullisen sään ja kuvausetäisyydelle uskaltautuvan pöllön yhdistelmää joutui kuitenkin odottelemaan joulukuun puoliväliin asti.
Jyrki Salonen | 12.12.2021
Savuisen meren joutsenet
Kovat pakkaset ja vielä sulat meren rannat ovat talvisen luontokuvauksen juhlahetkiä. Näissä olosuhteissa syntyvät merisavut yhdistetään usein maisemakuvaukseen, mutta hyvällä onnella kameran eteen voi löytää muutakin kuin rantakiviä.
Jyrki Salonen | 7.12.2021
Värikkäät Tiklit
Tikli lienee suomalaisen linnuston värikkäimpiä edustajia. Syksyn värihehkussa ja auringonpaisteessa sekin on vähällä näyttää jopa vaatimattomalta. Räiskyvästä ulkonäöstä huolimatta tiklit ovat usein aika arkoja ja päästävät lähelleen vain varovaisen kuvaajan.
Jyrki Salonen | 25.11.2021
Kiirunoiden kintereillä
Ahkerasta Lapin reissauksesta huolimatta, pohjoiset metsäkanalinnut riekko ja kiiruna olivat jääneet meille pelkiksi lyhyiksi vilauksiksi talvisilla tuntureilla. Viime kesänä päätimme kokeilla olisiko keskiyön auringossa parempi tuuri.
Jyrki Salonen | 30.7.2021
Keväiset ketunpennut
Vauhdikkaat ja joskus uteliaat ketunpennut ovat jokakeväinen aamu-unien syöjä. Niitä voi löytää asustelemasta aika hämmästyttävistäkin paikoista, mutta yleensä vain jos jaksaa herätä yhdessä auringon kanssa.
Jyrki Salonen | 16.6.2021
Teerisuon tunnelmaa
Herätyskello soi neljältä. Saappaat uppoavat suohon heijastinta myöden. Piilokoju painaa. Mutta kun mittelöt alkavat, kaikki muu unohtuu. On aika selvittää kuka on suon kuningas.
Jyrki Salonen | 19.4.2021
Elämää kaupungissa: Kauan kaivattu kurkistus
”Tuolta kun kurkistaisi kärppä.” Lause, jota toistelemme usein ulkona liikkuessamme idyllisen näköisen kivimuurin tai rustiikkisen talon kivijalan kohdalle osuessamme. Valitettavasti toiveemme ei yleensä toteudu muualla kuin sosiaalisen median kuvatulvan äärellä. Kunnes eräänä huhtikuisena iltana, mahdollisimman epävalokuvauksellisen talventörröttäjäpusikon äärellä, ilmoille pääsevät epäuskoiset sanat: ”tuollon kärppä!”.
Tua Lönnroth & Jyrki Salonen | 8.4.2021
Uudet sivut avattu!
Blogi luontokuvauksesta, luonnossa liikkumisesta ja mistä nyt ikinä saadaankaan tekstiä aikaiseksi. Kuvia varmaan ainakin saadaan julkaistua.
Jyrki Salonen & Tua Lönnroth | 15.3.2021