Jyrki Salonen |la 8.6.

Kalajuttuja

Viime keväänä päädyimme puolivahingossa seuraamaan tiirojen kevätpuuhailua mukavissa iltavaloissa. Tänä keväänä päädyimme panostamaan aiheeseen vähän enemmänkin. Tuhansien ja tuhansien ohilaukauksien sekaan mahtui onneksi muutama ihan kelpo pärskähdyskin.

Tiirojen keväisiin kosiorituaaleihin kuuluu koiraan naaraalle tuomat kosiolahjat. Koiraan täytyy osoittaa kalastustaitonsa ja tuoda saaliit naaraalle, joka istuu lähikivellä "nalkuttamassa". Käytös on siitä kiitollista kuvattavaa, että se on hyvin ennustettavissa ja siten mahdollistaa mukavat lentokuvat.

Varsinainen kalastustapahtuma onkin sitten huomattavasti haasteellisempaa kuvattavaa. Ainakin jos haluaa saada kuvat näyttävän matalasta kuvakulmasta hyvässä vastavalossa. Kameroiden automaattitarkennus tahtoo olla voimakkaan vastavalon kanssa jo lähtökohtaisesti aikamoisissa vaikeuksissa. Väreilevä ja mahdollisesti leväkasvustoa sisältävä merenpinta ei kuvaamista ainakaan helpota.

Tiiran erittäin nopeisiin syöksyihin mukaan ehtimisessä oli aika paljon haastetta. Tarpeeksi matala kuvakulma melkeinpä edellyttää takanäytöltä kuvaamista. Rantakivikossa kun on melkoisen hankalaa alkaa makaamaankaan. Istumakorkeudelta otetut kuvat taas eivät ole enää likimainkaan yhtä näyttäviä kuin matalalta otetut.

Parhaat kuvat syntyivät yleensä tilanteista, joissa tiiralla meni hivenen tavallista kauemmin päästä vedestä lentoon, jolloin ehti oikeasti katsoa, että lintu oli ruudussa ennen kuin painoi liipasimen pohjaan. Perussyöksyssä kuvaaminen oli melkoista sokkona laukomista ja käteen jäi iso kasa puolikkaita pärskähdyksiä tai kauniita bokeh-pallopilviä tarkennuksen jäädessä vähän puolitiehen.

Tiirojen keskinäinen nahistelu kesken kalastelujen tarjosi sekin muutaman hyvän tilaisuuden. Tiirojen aktiivisin kalastelukausi kesti lopulta vain muutaman päivän ajan. Onneksi niille päiville osui hyvää auringonpaistetta ja näyttävää iltavaloa. Valitettavasti siinä vaiheessa kun kuvaustekniikka oli jotenkin hiottu kohdalleen tiirojen kalastelu oli jo rauhoittunut ja iltaa kohti pääsi yrittämään vain muutamaa syöksyä.

Voi olla, että tähän aiheeseen pitää vielä palata, kunhan tiirat alkavat ruokkimaan poikasiaan.