Jyrki Salonen |27.2.2022

Lapin lumoissa: Kuukkeleiden kulmilla

Kuukkelit ovat pakollinen ohjelmanumero aina kun pohjoisessa reissaamme. Olemme kuvailleet samaa kuukkelipariskuntaa ja niiden kulloistakin jälkikasvua jo useana vuotena. Ensimmäisen reissupäivän valjettua kunnon lumipyryyn oli päivän ohjelma selvillä.

Viime syksyn reissulla meille tutun pariskunnan toisella linnulla oli jäljellä vain kaksi pyrstösulkaa, mikä sai meidät vähän huolestumaan sen hyvinvoinnista.

Onneksi sillä vaikutti olevan nyt kaikki hyvin ja täysi setti pyrstösulkia esiteltävänä. Saattoi olla, että sillä oli vain vähän karusti sulkasato kesken, kun sen syksyllä näimme. Ei liene kuitenkaan mahdotonta, etteivätkö pyrstösulat olisi voineet jäädä petolinnun kynsiin täpärän paon jäljiltä. En oikein tiedä minkälainen sulkasato kuukkeleilla normaalisti on, lähteekö niiltä koko pyrstö kerralla? Emme ole yhtenäkään syksynä nähneet yhtä vajaapyrstöistä kuukkelia kuin tämä.

Kuukkelipaikkamme ei ole ollut mitenkään pomminvarma enää muutamaan vuoteen. Ennen siellä tapasi useampaa kuukkelipesuetta. Viime vuosina enää tätä kaksikkoa, eikä aina niitäkään. Olikin ilahduttavaa, että vain parin sadan metrin kävelyn jälkeen lumisten puiden lomassa alkoi näkyä tuttuja pyrähdyksiä.

Viime aikojen kuukkelikuvaukset ovat tavanneet olla melkoista virittelyä, kun olemme yrittäneet saada kuukkeleita tekemään komeita siivet levällään -laskeutumisia ruskapuut taustalla. Tällä kertaa melkoisessa lumipyryssä reissun ensimmäisenä päivänä kuvailu oli melko suunnittelematonta räiskimistä.

Metriseen puuterilumihankeen ei tehnyt muutenkaan mieli lähteä tarpomaan sen täydellisen taustan perään, vaikka lumikengät mukana olivatkin.

Onneksi kuukkelit olivat innokkaita laskeutumaan herkkujen perässä muutamaan polun varren pikkukuuseen, jolloin niistä sai ihan kelvollisia lentokuvia sen kummemmin suunnittelemattakin. Lumipyry sinänsä tuo lisätehoa ihan tavallisiin pönökuviinkin, mutta lopulta päivän parasta antia olivat kuitenkin nämä lentokuvat.

Maisema oli vain lumesta niin valkoisena, ettei lumipyryn määrä tahdo useimmissa kuvissa oikein erottua. Luminen maisema oli erittäin positiivinen "ongelma". Olimme ennen reissua seuranneet sosiaalisesta mediasta yllättävän vihreinä pysyneitä maisemia. Kuusamossa ja Riisitunturilla on ollut tänä vuonna ilmeisesti varsin hyvä tykkyvuosi, mutta pohjoisemmassa Lapissa puut ovat tainneet olla yllättävän lumettomia tänä vuonna. Helmikuun alkuviikkojen kipakat pakkaset ja lumisateet olivat kuitenkin kuuranneet puut kauniin valkoisiksi tässäkin kuukkelimetsässä.