Jyrki Salonen |18.11.2023

Ruskastuttava vuodenaika

Etelä-Suomen ruskahuippu oli ja meni. Joka vuonna tähän aikaan mieleen hiipivät visiot keltaisena hehkuvan vaahteran uumenissa istuvasta varpuspöllöstä tai värikkäässä lehtikasassa peuhaavasta oravasta. Säällä ja käytettävissä olevalla vapaa-ajalla on vain tapana puuttua näiden visioiden toteuttamiseen.

En tiedä onko tämä meteorologisesti pätevä arvio vaiko vain luontokuvausharrastajan katkeraa tilitystä, mutta syksy on tuntunut ainakin omasta mielestäni tavallistakin harmaammalta ja sateisemmalta. Jos aurinko on paistanut, niin ainakin paiste on ajoittunut niihin hetkiin kun tuijottelee ulos ikkunasta kesken Teams-palaverin. Maagisesti niilläkin paisteilla on ollut taipumus kadota viimeistään siinä vaiheessa iltapäivää, kun läppärin voi heivata nurkkaan.

Niinä harvoina vapaapäivinä, kun kelit ovat olleet kohdillaan, niin kuvattavaa ei ole oikein tahtonut löytyä. Viivan päälle jäi lähinnä otsikkokuvan pönö PK-seudun puhkikuvatuimmasta pöllöstä ja jokunen bokeh-voittoinen retro-objektiivi -kikkailu.

Yksi syksyn vakiokuvauskohteista ovat talvivarastojaan hektisesti täyttävät oravat. Yleensä niiden perään tulee lähdettyä, kun on riittävän monta viikonloppua kuvannut tyhjää ja on vain puolittain pakko saada edes jotain kameran eteen.

Eikä siinä mitään, oravien touhuja on aina mukava seurata, mutta eipä näillä mitään palkintoja voiteta. Mitään ruskaisia elementtejä en saanut näihin kuviin ujutettua.

Välinehöpinää

Marraskuun pimeys onkin oiva aasinsilta Canonin tulossa olevaan uutuuteen RF 200-800 mm f6.3-9 teleobjektiiviin. Tämä objektiivi romuttanee lopullisesti toivoni saada Canon versio Sonyn oivasta 200-600 millisestä tai ilmeisesti vielä oivallisemmasta Nikonin 180-600 millisestä. Canonilla lienee pakkomielle suojella isojen valkoisten teleobjektiiviensa mallistoa, eikä kuluttajahintainen 600 millimetriin yltävä objektiivi sovi siihen strategiaan ellei siitä tehdä aivan toivottoman pimeää.

Joku voisi yrittää kertoa Canonille, että he todennäköisesti myisivät 600 milliin yltävää telezoomia rekka-autolasteittain. Enkä usko, että kovinkaan monta 13 - 16 tuhannen euron ammattilaislasia jäisi niiden takia myymättä.

Sinänsä tuo uusi 800 millliin asti yltävä objektiivi kohtalaisen kompaktissa paketissa tuntuu houkuttelevalta, mutta jotenkin olisin paljon mieluummin jättänyt nuo epätoivoisimmat millimetrit telejatkeen hoidettavaksi. Jos kerran piti alkaa innovoida, niin miltäköhän 200-600 f5.6 olisi näyttänyt..?

Olin aivan kahden vaiheilla ryhtyä Sony-kuvaajaksi muutamia vuosia sitten, nyt tuntuu taas kerran siltä, että olisi ehkä pitänyt. Tai sitten ei. Sony on tahollaan päivittämässä luontokuvaukseen toimivinta 9-sarjaansa kolmanteen iteraationsa, mutta uuden globaalin sulkimen myötä kyseisen kameran hinta on aivan astronominen (ennakkotilaushinta tätä kirjoittaessa 7299 euroa). Sonyn kennojen lukunopeus oli kunnossa jo vuosia sitten ensimmäisessä A9:ssä ja uutuuden 120 fps:n kuvausnopeus on jo aivan totaalisen yliampuvassa luokassa. Uskoakseni moni 9-sarjalla kuvaava olisi kaivannut lähinnä maltillista megapikseli-, AF- ja ergonomia-päivitystä tämän pankkitilit tyhjentävän innovaation sijaan.

Sony näyttää nyt tekevän rungoillaan samaa kuin Canon objektiiveillaan. Pitää maksaa itsensä kipeäksi ammattitason välineistä tai sitten kituuttaa jollain luontokuvaukseen huonommin soveltuvalla kalustolla. Sonylla sentään runkojen uutuudet ovat ajan kanssa valuneet myös malliston halvempaan päähän.

Sillä välin, joitakin vuosia sitten kuolemassa olevaksi julistetun Nikonin mallisto näyttää harrastajakuvaajan silmin hyvinkin houkuttelevalta...

EU sai kiristettyä Applen laittamaan USB-C-liitännän iPhoneen, pitäisiköhän alkaa lobbaamaan, että järjestelmäkameravalmistajien objektiivien pitäisi olla keskenään yhteensopivia..?

Täällä Suomen talvessa tuntuu aina vähän hassulta, että nämä uutuudet tulevat ulos sellaiseen aikaan vuodesta, että niillä pääsee oikeasti kuvaamaan vasta kuukausia niiden hankkimisen jälkeen...